Jaka jest tradycyjna ukraińska kuchnia?

Podstawą kuchni ukraińskiej są chleby, kasze oraz potrawy z mąki. W związku z zawiłościami historycznymi jest ona mocno zbliżona do kuchni polskiej. Wielokulturowość tego kraju spowodowała, iż w kuchni tej odnaleźć można smaki ormiańskie, tatarskie, litewskie, żydowskie i rosyjskie. Dowiedz się jakie są najsmaczniejsze i najbardziej znane potrawy ukraińskie.

Barszcz ukraiński

Najbardziej znane danie ukraińskie – szczególnie w Polsce. Barszcz jest kulinarną wizytówką Ukrainy i uchodzi za ich potrawę narodową, którą chętnie częstują przybyłych turystów i gości. Zupa ta składa się z czerwonego buraka, kapusty i warzyw. Dodatkowo maźnięta jest keksem śmietany na środku talerza.

Pielmieni, czyli ukraińskie pierogi

Ich smak jest zbliżony do naszych rodzimych pierogów, różnią się przede wszystkim techniką ich wykonania. Pielmieni nadziewa się surowym mięsem, przyrumienioną cebulą i odrobiną mleka. Sposób ich formowania przypomina tradycyjne uszka, jednak są od nich znacznie większe.

Kotlety po kijowsku

Przypominają kotlety De Volaille, z tą jednak różnicą, że podawane są z samym masłem bez sera i dodatków zieleniny.

Bliny (młynci)

Bliny to pulchne placki sporządzone z zaczynu drożdżowego, które przypominają naleśniki. Na Ukrainie są bardziej znane jako młynci. Można je serwować jako danie wytrawne i na słodko. Najpopularniejsze dodatki do młynci to roztopione masło, gęsta śmietana, kawior, kawałki ryby i mięsa oraz ze słodkościami.

Co do picia?

Zdrowym i popularnym napojem ukraińskim jest sok z brzozy. Uzyskuje się go wczesną wiosną poprzez nacinanie pni brzóz. Wówczas obficie krążące soki brzozy wypływają do podstawionych naczyń. Sok taki można przechowywać niemalże przez cały rok. Innym napojem wartym skosztowania jest kwas chlebowy. Napój ten jest popularny praktycznie za całą wschodnią granicą. Ma ciemny kolor, przyjemny aromat i smak. Wyrabiany jest z chleba. Gasi pragnienie i orzeźwia. Co ciekawe pracownicy z Ukrainy chętnie piją ten napój – zwłaszcza w upalne dni, gdy pracują na świeżym powietrzu.

Będąc na Ukrainie warto skosztować ich kuchni. Jest ona niezwykle zróżnicowana i aromatyczna. Część z potraw jest ciężkostrawna, jednak na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Oprócz powyższych dań warto skosztować jeszcze żarke, czanachy i kruczenyky.